Skrevet af Einar Bo Thomsen, LandbrugsAvisen.

 

Som børn kom de begge to på fabrikken og hjalp med både stort og især småt.

 

I dag godt 25 år senere ejer de to søskende Mette (36) og Morten Frantsen (38) hver 45 procent af den fabrik, deres farfar Jens Frantsen grundlagde for 57 år siden. Deres far Frants Frantsen ejer de sidste 10 procent.

 

Siden 1. oktober 2015 har Mette og Morten været ejerledere og haft ansvaret for Søby Maskinaktieselskab, der til daglig bare kaldes for Søby.

 

»Det lå længe i kortene, at vi nok skulle overtage Søby. Men derfra og til at foretage et egentligt generationsskifte er der lang vej«, siger Mette Frantsen.

 

Både hun og Morten har undervejs været væk fra Søby i længere perioder, mens de uddannede sig - Mette inden for handel og markedsføring og Morten som elinstallatør - før de vendte tilbage.

 

»Morten vendte tilbage i 2006, og da jeg kom tilbage i 2012, var vi klar til at prøve kræfter med at drive virksomhed sammen«, fortæller Mette Frantsen.

 

I de første år, efter Mette kom tilbage, skrev de ønskelister om, hvad de hver især kunne tænke sig med Søby. Sammen tog de derefter ’action’ på nogle af ønskerne.

 

»På den måde fandt vi ud af, at vi arbejder godt sammen. Det har vi egentlig altid vidst, at vi kunne, men det var godt at få prøvet det af for alvor,« siger Morten Frantsen.

 

I den periode begyndte de også for alvor at de potentialer, der ligger i Søby, og dermed den retning, de kunne udvikle virksomheden i.

 

»Det betyder rigtig meget for os at føre Søby videre i familiens eje. Men da vi tog beslutningen, var det mindst lige så vigtigt, at vi kunne se, at der var et potentiale for at udvikle og løfte virksomheden til et nyt og højere niveau«, siger Morten Frantsen.

 

Ud over revisorer og bankfolk til det skatte- og regnskabstekniske fik de hjælp fra uvildige konsulenter til at gennemføre generationsskiftet.

 

»Vi er jyder og ikke vant til at bruge penge på konsulenter. Men jeg må indrømme, at de penge, vi har brugt på konsulenter, er givet godt ud«, siger Mette Frantsen.

 

171 SIDER RAPPORT

Blandt andet fik de lavet en strategirapport, der beskriver, hvad der skal ske i årene, efter generationsskiftet blev gennemført for tre år siden og helt frem til 2020. Rapporten, der fylder 171 sider, kom til verden efter ni heldagsmøder, der blev holdt i løbet af blot tre måneder, hvor både ansatte og kunder blev inddraget.

 

»Jeg kan kun anbefale, at man hyrer uvildige konsulenter, som kan udfordre og gå én på klingen. Og processen skal startes op i god tid. Min vurdering er, at de fleste nok kan lægge planen for et godt generationsskifte på mellem fem og otte år«, siger Morten Frantsen.

 

Siden de to søskende overtog ledelsen, er Søbys omsætning steget 30 procent, og antallet af ansatte øget fra 36 til 53.

 

Læs artiklen i Landbrugsavisen her

SØBY - Trofast leverandør siden 1961

Førende producent af transportanlæg og løsninger til håndtering, tørring og beluftning af korn, afgrøder og meget mere - nationalt såvel som internationalt.

Førende producent af transportanlæg og løsninger til håndtering, tørring og beluftning af korn, afgrøder og meget mere - nationalt såvel som internationalt.